Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Beszámoló

 

„ Zeg-zug járás az egri kistérségben - Feldebrő „

 

Közkincs Kerekasztal találkozó 2010. február 19.

 

Az egri Közkincs Kerekasztal folytatta tavaly novemberben elindított kistérségi Zeg-Zug járását, ahol a megjelent közművelődési szakemberek, könyvtárosok, rendezvényszervezők,, kulturális, idegenforgalmi  tevékenységet folytató civil szervezetek, vállalkozók, magánemberek  találkoznak, ismerkednek egymással, egymás szakmai tevékenységével, programjaikkal, hagyományaikkal. A találkozások lehetőséget teremtenek egy hosszabb távú hatékony együttműködésre, amelynek eredményeként megismerhetjük alaposabban kistérségünk településeit, hagyományait, kulturális  „közkincseit”. Valljuk be, erre nagy szüksége van számos kulturális értékeitől megfosztott közösségeinknek. (működésképtelen művelődési házak, bezárt mozik, drasztikusan megfogyatkozott közösségi  kezdeményezések)

A Közkincs Kerekasztal találkozóin lehetőség van problémáink, sikereink megbeszélésére, összefogásban életre hívható programok megszervezésére, közös kiadványok megjelentetésére, az egri kistérség érékeinek, hagyományainak még erőteljesebb népszerűsítésére.

 

2010    február 19.én Feldebrőre vitt utunk, ahol a helyi Könyvtárban Vadásziné Varga  Éva fogadott bennünket nagy- nagy szeretettel, kedves köszöntő szavakkal, és persze  valódi házi ribizli szörppel, ribizli lekváros kaláccsal.

A résztvevők bemutatkoztak, bemutatták tevékenységeiket, s már ez idő alatt is nagyon sok kreatív elképzelés hangzott el a jövőt illetően. Az egész találkozót végigkísérte a gondolat, hogy a Közkincs Kerekasztalnak fontos küldetése van, de még nagyon sok találkozóra lesz szükség, hogy elképzeléseinket megvalósíthassuk. Természetesen abban megegyezésre jutottunk, hogy a már beindult  hatékony kommunikációt folytatni kell, a  rendezvényeken  próbálunk segítséget nyújtani egymásnak, részt veszünk egymás programjain, azokat minél szélesebb körben próbáljuk népszerűsíteni. Itt már konkrét dolgok, és ígéretek is elhangzottak.

A Kerekasztal tagok tájékoztatatást kaptak arról, hogy elkészült a 2010-es egri kistérségi rendezvénynaptár, mely leporelló formában is megjelenésre kerül, és a márciusi Utazás Kiállításon már kézbe tudják venni az érdeklődők. Fontosnak tartotta mindenki az egységes, áttekinthető megjelenítését rendezvényeinknek, hiszen évről-évre egyre gazdagabb és színesebb programokat hívnak életre- nem kis nehézség árán-  a települések.

A délután hátralevő részében meglátogattuk a feldebrői templomot, és annak egyedülálló altemplomrészét.

A templom melletti borozóba is szerencsénk volt betérni, ahol meglepődtünk a gyönyörű és egyedülálló kis kiállításon, ami a szőlőművelés és borkészítés eszközeit vonultatta fel, úgy százötven évre visszamenőleg. Láthattunk itt száz éves fokolót, 1936-os eredeti bortörvényt, illetve a debrői hárslevelűből is kaptunk egy kis kóstolót.

Innen az utunk az Éva Udvarházba vitt, ahol jóféle házi süteménnyel vártak, amely a Padlásajtó névre hallgatott, és nagyon finom volt.

A találkozó végén megegyeztünk, hogy egy délután kevés az aktuális dolgok megbeszélésére is, így következő összejövetelünket egész naposra tervezzük, amelynek helyszíne Kerecsend lesz március 19.én.

Még egyszer köszönjük a feldebrői csapatnak a szíves fogadtatást és vendéglátást, és reményeink szerint még visszatérünk erre a kedves településre.